Cinque Terre jest miejscem niepowtarzalnym gdzie powraca się z przyjemnością. Oczywiście najmilej powraca się osobiście, jeśli to niemożliwe - co najmniej we wspomnieniach i fotografiach.
Malowniczy krajobraz gór zabudowanych uroczymi nadmorskimi miasteczkami na stromych stokach, małe zatoczki z czystą wodą do kąpieli, spektakularne widoki… Czego więcej potrzeba?
Cinque Terre leżą w Ligurii w północnych Włoszech dlatego jest to bardzo popularny punkt wypadowy dla mieszkańców Mediolanu, Genui , Bolonii i Florencji. Z tych miast można się dostać pociągiem lub samochodem w 2 - 3,5 godziny.
Kraina ciągnie się na długości 28km od Punta Masco do Riomaggiore. Cinque Terre czyli dosłownie "pięć krain", "pięć ziem" współtworzy pięć naskalnych miasteczek: Vernazza, Monterosso, Corniglia, Manarola i Riomaggiore. Jadąc dalej na północ krajobraz się nieco „wygładza” ale nie da się zaprzeczyć piękna tamtejszym miejscowościom: Portofino, Sestri Lavante, Santa Marherita.
Jeśli preferujesz aktywny wypoczynek tu na pewno znajdziesz wiele propozycji. Teren znany jest z malowniczych tras, również tych bardziej forsownych przeznaczonych do zaprawionych turystów. Szlaki są nieźle zorganizowane i opisane. Dodatkowym plusem jest to, że bez problemu można zarezerwować miejsce w tańszym hotelu albo B&B. Może też dlatego, że miejsce dopiero od kilku lat zna termin masowa turystyka. Tańsza baza turystyczna nie zmienia jednak faktu, że kraina znana jest drugich domów (czyli częstokroć ekskluzywnych posiadłości) bogatszych Włochów z północy Włoch.
Oczywiście nie można zapomnieć o smakowych atutach regionu: kuchnia liguryjska jest lekka, aromatyczna i smakowita. Wśród typowych dań na pewno znajduje się farinata (placek z mąki z ciecierzycy), focaccia (prosta np. z rozmarynem albo z wypełnieniem z miękkiego sera), frittelle di fiori di zucca (kwiaty dyni w cieście naleśnikowym) czy tagliatelle al pesto. Oczywiście na wybrzeżu nie może zabraknąć dań na bazie ryb i frutti di mare – przepyszne!
Malowniczy krajobraz gór zabudowanych uroczymi nadmorskimi miasteczkami na stromych stokach, małe zatoczki z czystą wodą do kąpieli, spektakularne widoki… Czego więcej potrzeba?
Cinque Terre leżą w Ligurii w północnych Włoszech dlatego jest to bardzo popularny punkt wypadowy dla mieszkańców Mediolanu, Genui , Bolonii i Florencji. Z tych miast można się dostać pociągiem lub samochodem w 2 - 3,5 godziny.
Kraina ciągnie się na długości 28km od Punta Masco do Riomaggiore. Cinque Terre czyli dosłownie "pięć krain", "pięć ziem" współtworzy pięć naskalnych miasteczek: Vernazza, Monterosso, Corniglia, Manarola i Riomaggiore. Jadąc dalej na północ krajobraz się nieco „wygładza” ale nie da się zaprzeczyć piękna tamtejszym miejscowościom: Portofino, Sestri Lavante, Santa Marherita.
Jeśli preferujesz aktywny wypoczynek tu na pewno znajdziesz wiele propozycji. Teren znany jest z malowniczych tras, również tych bardziej forsownych przeznaczonych do zaprawionych turystów. Szlaki są nieźle zorganizowane i opisane. Dodatkowym plusem jest to, że bez problemu można zarezerwować miejsce w tańszym hotelu albo B&B. Może też dlatego, że miejsce dopiero od kilku lat zna termin masowa turystyka. Tańsza baza turystyczna nie zmienia jednak faktu, że kraina znana jest drugich domów (czyli częstokroć ekskluzywnych posiadłości) bogatszych Włochów z północy Włoch.
Oczywiście nie można zapomnieć o smakowych atutach regionu: kuchnia liguryjska jest lekka, aromatyczna i smakowita. Wśród typowych dań na pewno znajduje się farinata (placek z mąki z ciecierzycy), focaccia (prosta np. z rozmarynem albo z wypełnieniem z miękkiego sera), frittelle di fiori di zucca (kwiaty dyni w cieście naleśnikowym) czy tagliatelle al pesto. Oczywiście na wybrzeżu nie może zabraknąć dań na bazie ryb i frutti di mare – przepyszne!
http://obserwatore.eu/w-podrozy/wybrzeze-amalfitanskie-vs-cinque-terre/